Gülüşünü Gösterenler Kulübü

Başlıca ortodontik tedavi yöntemleri nelerdir?

Geleneksel diş telleri, lingual ortodonti (dişlerin iç kısmına yerleştirilen tel ile yapılan ortodontik tedavi) ve şeffaf plak tedavileri başlıca ortodontik tedavilerdir. Geleneksel yöntemlerin dışında ortodontik tedavi imkanı sunan şeffaf plak tedavileri günümüzde oldukça tercih edilen bir tedavi türüdür.

Şeffaf plak tedavileri nedir ve diğer yöntemlerden nasıl farklılaşıyor?

Şeffaf plak tedavileri, geleneksel yöntemlerin yerine şeffaf plaklar kullanılarak diş hareketlerinin sağlandığı bir ortodontik tedavi türüdür. Kişiye özel olarak üretilen şeffaf plaklar sayesinde dişler düzeltilmektedir. Diğer tedavi yöntemlerden en büyük farkı, dişlerin üzerinde geleneksel yöntemlerde kullanılan materyallerin olmamasıdır. Şeffaf plaklar çıkarılabildikleri için ağız hijyeni daha kolay sağlanır. Ayrıca hastalar tedavi boyunca istediklerini de yiyebilir.

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir?

Şeffaf plakların en büyük avantajı, şeffaf materyaller oldukları için ağız içindeyken neredeyse belli olmamalarıdır. Bu sayede estetik bir tedavi süreci sağlarlar. Hastalar; düğün, mezuniyet, iş toplantısı gibi özel günlerde tedavilerine ara verip ardından tekrar kaldıkları yerden tedavilerine devam edebilirler. Şeffaf plaklar kolaylıkla çıkarılabilir olduklarından hastalar tedavileri süresince istediklerini yiyip içebilir. Plaklar çıkarıldıklarında, dişler rahatlıkla fırçalanarak ağız hijyeni kolaylıkla sağlanabilir. Şeffaf plaklarda kopma veya kırılma gibi riskler de yoktur. Ağız içi yaralara sebep olmazlar ve ağrılı bir tedavi değildir.

Şeffaf plak tedavisinde ilk muayenede neler yapıyorsunuz?

Ağız içi tarayıcılar sayesinde hastaların üç boyutlu diş modellerini oluşturuyoruz. Bu modeller üzerinden hastalara diş problemlerini aktarıyor ve yapılması gereken tedavileri anlatıyoruz. Yapay zekâdan faydalanılarak oluşturulan simülasyonlar sayesinde hastalar ilk muayenede tedavi sonucunu görebiliyorlar. Hastalar, henüz tedaviye başlamadan tedavilerinin sonu hakkında fikir edinebildikleri ve diş problemlerini gözlemleyebildikleri için büyük farkındalık da kazanıyorlar.

Şeffaf plak tedavilerinin tamamlanma süresi ne kadar, kontrol periyotları hangi sıklıklarla oluyor?

Tüm ortodontik tedaviler genel olarak ortalama 1-1,5 yıl sürüyor. Bunun sebebi, diş hareket hızının belli sınırlar içinde yapılabilmesidir. Tabii ki tedavi süreleri kişiden

kişiye ve dişlerin pozisyonuna göre değişebiliyor. Tedavi boyunca kontrol seansları ortalama 8 haftada bir olacak şekilde planlanabiliyor. Şehir dışında veya yurt dışında yaşayan hastalarımız için ise daha geniş periyotlarda kontrol randevuları planlayabiliyoruz.

Şeffaf plak tedavisi süresince hastalar özellikle nelere dikkat etmelidir?

Şeffaf plakların günde ortalama 21 saat takılması gerekmektedir. Yemek yeme dışında plakların her zaman ağızda olması tedavinin etkinliği açısından oldukça önemlidir. Plaklar ortalama 7-10 gün içerisinde değiştirilir. Plaklar belli bir sıraya göre kullanılır ve her hastanın kullanacağı plak sayısı tedavi durumuna göre değişir.

Şeffaf plak tedavilerinde erken dönem tedavi nedir, bu dönemde neler yapılıyor?

Çocuklarda ilk ortodonti muayenesi 7 yaşında yapılmalıdır. Erken dönemde teşhis edilen problemlerin tedavisi için tüm dişlerin sürmesi beklenmeyebilir. Kalıcı dişlerde daha düzgün diş dizilimi elde etmek için veya çenelerin birbiri ile ilişkisini düzenlemek için erken dönem tedavileri planlanabilir.

Çocuklarda süt dişler varken şeffaf plak tedavisi yapılır mı?

Süt dişler ağızdayken kullanılan şeffaf plaklar sayesinde erken diş temasları, dişsel darlık ve çene pozisyonlarının birbiri ile uyumsuzluğu gibi problemler düzeltilebilir.

Diş protezi, kaplama, dolgu veya eksik dişleri olan hastalarda şeffaf plak tedavisi uygulanabiliyor mu?

Daha önceden yapılmış diş restorasyonları, diş implantları ya da diş çekimi sebebiyle ortaya çıkmış boşluklar şeffaf plak tedavilerinin uygulanmasında bir problem teşkil etmez. Şeffaf plak tedavilerinde diş hareketleri, dijital ortamda ayarlandığından gerekli durumlarda bazı dişler hareket ettirilmeyebilir. Tedavi planlaması belirlenen kriterlere göre yapılıp plaklar üretilebilir.

Şeffaf plak tedavisi tamamlandıktan sonra koruma amaçlı olarak nasıl bir yol izlenmektedir?

Tüm ortodontik tedavilerden sonra pekiştirme tedavisi uygulanır. Bu uygulama, elde edilen yeni diş pozisyonlarının korunması açısından oldukça önemlidir. Koruyucu şeffaf plaklar, lingual retainer adını verdiğimiz dışarıdan görünmeyen koruyucu teller aktif tedavinin bitiminde mutlaka uygulanmalıdır.

Şeffaf plak tedavisi sona erdiğinde dişlerin üzerinde leke kalır mı?

Şeffaf plakların efektif bir şekilde dişleri hareket ettirmesi için bazı dişlerin üzerine ataşman dediğimiz minik diş dolguları yerleştirilebilir. Bu minik dolgular dişle aynı renktedir ve tedavi sonunda tamamen temizlenir. Dişlerin üzerinde leke kalmasına sebep olmaz.

Hastalarınızda ağız içi ölçüyü nasıl alıyorsunuz?

Günümüzde ağız içi tarayıcılar kliniklerde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Bu tarayıcılar sayesinde dakikalar içinde hastalarımızın ölçülerini alabiliyoruz. Bu yöntem pratik olmasının yanı sıra öğürme refleksi olan hastalarımız açısından da oldukça konforlu bir ölçüm yöntemidir.

Sizin için ortodonti alanındaki en büyük dijitalleşme nedir?

Üniversite yıllarımda tedavi planlamaları için hastadan ölçü alıp alçı modelini oluştururduk ve bunun üzerinde analizler yapardık. Şimdi ise bu analizleri üç boyutlu modeller üzerinde bilgisayar ortamında yapıyoruz. Dişlerin hareketini planladıktan sonra plakları ürettirip tedaviye başlıyoruz. Tedavi sürecinin bu kadar öngörülebilir olması ve süreçlerin hızlanması ortodonti için oldukça büyük bir gelişme diyebilirim.