Diş implantı, diş eksikliği olan bölgede diş kökü görevi görmesi amacıyla çene kemiği içine yerleştirilen materyallerdir. Çoğunlukla titanyumdan yapılmaktadırlar. Çürük, periodontal problemler gibi sebeplerden ötürü zaman için diş kaybı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda diş kaybı yaşanan bölgenin uzun zaman boş kalması diğer dişlerde, çene ekleminde veya çiğnemede bir takım sorunlara sebep olabilir.
Uzun zaman dişşiz kalan bölgeye diğer dişlerin hareket etmesi oldukça sık görülen bir durumdur. Diğer dişlerdeki bu yer değişimleri çene kapanış ilişkilerinde ve çiğnemede problemlere sebep olur. Ayrıca ön dişlerde diastema (dişler arası boşluklar) meydana gelebilir.
Başlangıçta sadece tek bir diş eksikliği olarak kendini gösteren durum zamanla tüm dişleri ve çeneyi ilgilendiren bir probleme dönüşebilir. Uzun süre tedavi edilmeyen dişsiz bölgelerde zamanla çene kemiğinde çekilmeler ve kemik erimeleri de meydana gelir.
Bu durumda diğer dişlerin ortodonti tedavisi ile tekrar eski yerine alınması gerekir. Ortodonti tedavisi, implant için gerekli olan boşluğun açılmasını sağlar. Implanta komşu olan dişlerin kök pozisyonları düzeltilir. Diş teli tedavisi ya da invisalign (telsiz ortodonti), şeffaf plak tedavisi) gibi ortodontik tedavilerden biri seçilebilir. Dişlerin pozisyonlarında ciddi oranda kayma olduğunda ortodontik mini vidalar ile geçici ankraj materyalleri kullanılabilir. Mini vidalar dental implantlar ile aynı görevi görmezler. Kemik içerisine yerleştirilerek ortodonti tedavisi için geçici destek alanları oluşturulmasını sağlar.
Tıpkı arka dişlerde yaşanan diş boşluğuna doğru kaymalar ön dişlerde de geçerlidir. Zamanla ön dişlerde yana doğru kayar ve aralarında diastema denilen diş boşlukları oluşur. Ortodonti tedavisi ile dişler arasındaki boşluklar kapatılabilir. Dişler tekrar eski pozisyonlarına getirilir. Bu sayede doğal dişlerinize müdahale edilmeden problem çözülür.
Bir diğer tedavi methodu ise porselen lamina, kompozit dolgu gibi restorasyonlar yaparak dişler arasındaki boşlukları kapatmaktır. Gülüş tasarımınıza göre size uygun olan tedavi seçilmelidir.
İmplant uygulandıktan sonra implant üstünün ne zaman yapılacağı vakaya göre değişmektedir. Bu durumu etkiliyen birçok faktör vardır. İmplantın uygulandığı bölge (üst çene ya da alt çene) ve dişsiz kalma süresi gibi.
Dental implantlar doğal dişlerinizin yerine kullanabilmeniz için yapılan tedavilerdir. Tıpkı doğal dişlerinize baktığınız gibi implant dişlere özenli bir biçimde bakmak gerekir. Ağız hijyeni iyi olan ve dişlerine iyi bakan kişiler uzun yıllar kullanabilir.
Protez diş köprülerinde proteze dayanak sağlamak amacıyla diş boşluğunun yanındaki dişlere de kaplama yapmak gerekir. Sağlam dişleri küçülterek protez diş yapmak gerekir.
İmplant tedavisinde ise destek kemikten alındığı için yandaki dişlere müdahale etmek gerekmez. Ayrıca kemik desteği çene kemiğinin uzun vadede erimesini engeller. İmplant bir diş kökü görevi görerek çene kemiğini tutar.
Diş kliniğimiz, Arabacıalanı, Çark Cd. No:310 D:309, 54050 Serdivan/Sakarya’da hizmet vermektedir.