Hareketli Ortodonti Apareyleri

/
/
Hareketli Ortodonti Apareyleri

Hareketli ortodonti apareyleri (ağız içi aparey), sabit apareylerden farklı olarak istenildiği zaman takılıp çıkarılan ve özellikle erken dönem tedavilerde kullanılan ağız içi apareyler arasındadır.  Yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler ya da alışkanlık kırıcı apareyler hareketli ortodontik aparey sınıfına girer. Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır. Ağız içi aparey, hekiminiz tarafından tasarlanır ve kısa zamanda en etkin tedavi sağlaması amacıyla kullanılır.

Ortodontik hareketli apareyler çocukların dişlerinin çıkmaya başladığı dönemlerde çene darlıklarını engellemek ve dişlere yer açmak için oldukça sık kullanılmaktadır.

Genellikle ortodontik hareketli apareylerin (müteharrik aparey) orta kısmında bir vida bulunur. Çoğunlukla haftada iki kez (ortodontistinizin belirttiği biçimde) çevrilmesi gerekir. Vida her açıldığında apareyde genişleme meydana gelir. Apareydeki bu genişleme çene darlığının düzelmesini sağlar. Çenede de bir genişleme görülür.

Apareyin etkisinin görülmesi için hastanın sürekli apareyi takması çok önemlidir. Hareketli (müteharrik) apareyler yemek yerken ve diş fırçalarken çıkartılır. Geri kalan zamanlarda ağızda olması gerekir.

Çene darlığının hareketli apareyler ile düzeltildiği durumlarda tedavi süresi yaklaşık 4-12 ay arasında değişebilir.

Hareketli apareyler bazı çapraz kapanış durumlarında dişlerin pozisyonunu düzeltmek için kullanılabilir. Bir diğer kullanım alanı ise kalıcı dişlerin çıkacağı yer olmadığı durumlarda onlara yer açmaktır. Çoğunlukla çürük vb. sebeplerle zamanından önce kaybedilen süt dişlerinden sonra kalıcı dişlerde yer problemleri oluşur.

Hareketli ortodonti apareyleri bazı durumlarda parmak emme gibi yanlış alışkanlıkların düzeltilmeside yardımcı rol oynayabilir.

Hareketli apareyler hem alt çenede hem üst çenede kullanılabilir. Hareketli ortodontik apareyler her hasta için özel olarak tasarlanır.

Hareketli Apareyler Hangi Durumlarda Kullanılır?

  • Çapraşık ya da pozisyonu yanlış olan dişleri düzeltmek,
  • Alt ve üst diş çene kavsindeki anormalliklerin tedavisinde,
  • İleride konumlanan dişlerin pozisyonlarını düzeltmek ve ortaya çıkabilecek travmaları (düşme, çarpma) engellemede Ağız solunumu, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıkların tedavisinde,
  • Çapraşıklık nedeniyle diş eti hastalıklarının ve çürüklerin tedavisinde,
  • Diş aralarındaki boşlukların kapatılması durumlarında,
  • Erken çekilen süt dişlerinden kaynaklı diş boşluklarını ve görüntü bozukluklarını gidermede
  • Ortodontik tedavinin sonunda mevcut durumun korunması için uygulanan pekiştirme tedavisinde ortodontik hareketli apareylerden yararlanılabilir.

Ağız İçi Hareketli Apareyler Nasıl Uygulanır?

Çocuğunuzun ortodontik hareketli apareye ihtiyacı olup olmadı ortodontistinizin muayenesinden sonra belirlenir. İlk seansta dişlerden ölçü alınır. Laboratuar ortamında kişiye özel aparey üretilir. Sonraki seansta aparey teslimi yapılır. Nasıl kullanılacağı hakkında çocuğa ve ebevynlerine bilgilendirme yapılır. Hareketli apareylerin etkinliği açısından düzgün kullanımı oldukça önemlidir. Ortodontistinizin belirttiği biçimlerde aparey kullanılmalıdır.

Ortodontik apareyin temizliğine dikkat edilmelidir. Uygun temizlik yapılmadığı durumlarda hastada mide bulantısı ve koku şikayeti oluşabilir. Aparey ayrı bir diş fırçası yardımıyla sıvı el sabunu ile güzelce fırçalanmalıdır. Apareyi tekrar dişlere takmadan önce dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Apareyin kullanılmadığı durumlarda kendi özel ortodonti kutusunun içerisinde saklanmalıdır. Islak halde kapalı kutuya konulduğunda koku yapabilir. Haftada bir protez temizleme tabletleri (Corega gibi) ile temizlenebilir.

Hareketli Ortodonti Apareyleri Avantajları

Ortodontik hareketli apareyler erken dönem ortodontik tedavilerdendir. Bu tür tedavilerde tedavi zamanlaması oldukça önemlidir. Çocuğun büyüme gelişim evrelerinin doğru takip edilmesi ve uygun zamanda geç kalınmadan ortodonti tedavisine başlamak gerekir. Bazı durumlarda tel tedavisine gerek kalmadan ortodontik çözüm sunabilir.

  • Doğru yaşta ve doğru şekilde kullanıldığında ekonomik bir çözümdür.
  • Ortodontik hareketli apareyler sabit olmadıkları için temizliği daha kolaydır. Hareketli apareyler sayesinde ağız içi ve aparey hijyenini sağlayabilirsiniz. Dişlerin arasında yiyecek artıkları kalma ihtimali azalır.
  • Basit ortodontik problemlere hızlı çözüm sunabilir.
  • Tel tedavisi görecek hastalarda tedavi sürecinin azalmasını sağlar.
  • Çene problemlerinin büyük kısmına kolay yoldan çözüm sunar.
  • Alerji problemi olan hastalar dahi rahatça kullanabilir.
  • Hasta kooperasyonu sağlandığı zaman tedavi etkin biçimde sonuçlanır.
  • Hareketli apareyler erken dönemde çok sık tercih edilen ortodontik  apareylerdir. İleri yaşlardaki ortodonti sorunlarının önüne geçmek için ya da problemi azaltmak için doğru bir çözümdür.

Ağız İçi Hareketli Apareylerin Dezavantajları

  • Aparey bakımına dikkat edilmediğinde apareylerde kırılma, kopma gibi durumlar görülebilir. Sert ve katı yiyeceklerden uzak durulması ağız sağlığınız ve apareyleri kullanım süreniz açısından faydalı olacaktır.
  • Hareketli apareylerin takıp çıkarılması sırasında kontrolsüz davranılması dişlere zarar verebilir.
  • Sabit apareyler olmadıkları için kaybolma riski vardır. Ağızda olmadığı durumlarda kutuda olması gerekmektedir.
  • Dayanıklı apareylerdir.
  • Alışma sürecinde bazı sesleri çıkarmada zorluk, tükürük akışında artış ve mide bulantısı yapabilir.
  • Yemek yerken çıkarmak gerekmektedir. Beslenmesi düzenli olmayan çocuklar başlangıçta sıkıntı yaşayabilir.

Ortodontik hareketli apareyler erken dönem ortodontik tedavilerdendir. Bu tür tedavilerde tedavi zamanlaması oldukça önemlidir. Çocuğun büyüme gelişim evrelerinin doğru takip edilmesi ve uygun zamanda geç kalınmadan ortodonti tedavisine başlamak gerekir.

Ortodontik Hareketli Aparey Çeşitleri

Ortodontik problemin durumuna göre hareketli apareylerin türleri vardır. Ortodonti tedavisinde kullanılan hareketli apareyler;

Monoblok:

Alt çenenin geride olduğu durumlarda kullanılır. Tek parça şeklindedir. İki çeneyi birden kavrar. Ortodontistinizin belirttiği şekilde takılıp çıkarılabilir.

Twin Blok:

Alt çenenin geride olduğu hastalarda kullanılır. İki parçadan oluşur. İki çeneyi birden kavramadığı için kullanımı monobloktan daha rahattır.Alt çenenin öne getirilmesine yardımcı olur.

Aktivatör:

Alt ve üst çene ilişkileri problemi olduğunda kullanılır. Alt ve üst çeneyi birlikte kavrar. Birden fazla çene pozisyonu probleminin çözümüne yardımcı olabilir. Aynı zamanda çene darlığı sorununu da çözebilir.

Hawley:

Ortodontik tedavinin bitiminde pekiştirme amacıyla kullanılır. Özellikle çenede genişletme yapılan ortodonti tedavilerinde kullanılması önerilmektedir. Akrilikten yapılmaktadır. Kullanım süresi ortodontik tedavinin durumuna göre belirlenir.

Essix Plak: 

Ortodontik tedaviden sonra diş pozisyonlarının yerini koruma amaçlı pekiştirme tedavisi içerisinde verilebilir. Şeffaf plaklardır. Essix maddesinden yapılırlar.
Ortodontik tedavinin ardından ufak geri dönüşlerin tedavisinde aktif essix plaklar kullanılabilir. Dişleri olması gereken konumuna tekrar getirmektedir.

Positioner:

Ön açık kapanış probleminde kullanılır. Her iki çeneyi de kaplayan plaktır. Boksör plaklarına benzer. Aktif olarak veya ortodonti tedavisinin bitiminde pasif pekiştirme plağı olarak kullanılabilir.

Hareketli Aparey Fiyatları

Ortodontik hareketli aparey fiyatları, kullanılacak aparey çeşidine, tedavi süresine, aparey sayısına ve belirlenen tedavi yöntemlerine bağlıdır. Hareketli apareyler kişiye özel tasarlanır. İlk muayenede gerekli olan hareketli ortodontik apareyler ve fiyatları hekiminiz tarafından size sunulacaktır.