Dişlerimize belli aralıklarla bakıma ihtiyacı vardır, tıpkı cildimiz, ellerimiz ve saçlarımızın olduğu gibi. Diş bakımı aslında genel olarak ağız bakımını kapsar. Peki kliniğimizde diş bakımı nasıl yapılıyor?
Diş Bakımında Kliniğimizde Uygulanan İşlemler:
6 ayda bir düzenli diş bakımı yaptırmanız dişlerinizi sağlıklı bir biçimde uzun süre kullanmanızı sağlar. Düzenli diş hekimi kontrolünde olmanız sağlanacağı için çürük problemi, diş eti ve çene eklemi rahatsızlıkları gibi durumların ciddi boyutlara ulaşmadan teşhis edilmesini sağlar.
Diş bakımı tedavisinde dişleri uyuşturmaya gerek yoktur. Diş hassasiyet olan hastalarımızda ihtiyaç halinde tedavi iki seansa bölünebilir. Ayrıca tedavi sonrasında uygulanan fluor jeli diş minesini güçlendirerek hassasiyeti giderir.
Diş bakımı seansı yaklaşık 45 dk kadar sürmektedir. Gerekli durumlarda ayrıca kontrol seansı yapılır.
Yanlış kullanılan ultrasonik aletler diş minesinde çiziklere sebep olabilir. Temizlik aşamasından sonra uygun cila ve/veya fluor uygulama işlemleri yapılmazsa dişlerin kısa sürede tekrar renklenmesine sebep olur. Profesyonel ellerde yapılması istenmeyen sonuçları önler.
Dişlerdeki çapraşıklık problemi, fırçalama ve beslenme alışkanlıkları, dişler üzerinde plak birikim ve diştaşı oluşum süresi, kişinin tükürük yapısı diş bakımı sıklığında önemli etkenlerdir. 6 aylık hekim kontrollerinde gerekli görüldükçe total bakım yapılır.
Eğer diş etlerindeki kanama ve ağız kokusuna sebebiyet veren bir sistemik hastalık yoksa diş bakımı bu problemleri giderir.
Dişin mine tabakasını güçlendirmek amacıyla fluor jeli uygulanır. Böylece çürüğe yatkın alanlar onarılır. Dişlerdeki mine çatlaklarına flour yerleşir. Hassasiyeti gideren floroapatit kristallerinin minede oluşması aktive edilir. Diş minesi parlak, şeffaf ve dayanıklı hale gelir.
Literatürde belirtilen herhangi bir alerji durumu yoktur. Fluor işlem esnasında lokal uygulanır. Sistemik olarak alınmadığı için her hangi bir alerjik reaksiyon oluşturma ihtimali çok düşüktür.
Hayır dişlerde hassasiyet oluşmaz. Klasik diş taşı temizliğinden sonra oluşma ihtimali olan hassasiyet diş bakımı sonrasında uyguladığımız yöntemler sayesinde oluşmamaktadır.
Dil ağız içerisinde en çok bakteri biriken bölgedir. Bu bölge temizlenmediği zaman ağız kokusu oluşturur. Bu nedenle diş bakımı temizliğinde dil temizliği önemlidir. Ayrıca rutin günlük diş fırçalama zamanlarında da dil üzeri nazikçe fırçalanmalıdır.
Dişlerin üzerindeki lekeler temizleneceği için diş renginde bir miktar beyazlama gözükür. Ancak diş bakımı tedavisi diş rengini açma işlemi değildir. Diş renk tonunu değiştirmek isteyen kişilerin diş beyazlatma tedavisi yaptırması gerekir.
Evet. Her yaşta yapılabilir.
Kesinlikle yaptırabilir. Özellikle protezi olan kişilerde protezin ömrünü arttırır.
Özellikle hamile hastaların kesinlikle yaptırması gerekmektedir. Hamilelik gingivitisi adı verilen diş eti hastalığı oldukça sık görülmektedir. Bir çok hamile kadının yaşadığı diş etlerinde kanama ve ödem sorunu bu tedavi ile baskılanabilir.