Diş eti hastalığı diş etlerinin iltihaplanmasıdır. İltihaplı diş etleri tedavi edilmediğinde bu durum ilerleyerek dişi çevreleyen kemiğe yayılır. Sadece diş etlerinin iltihaplandığı çene kemiğinin etkilenmediği tablo gingivitis olarak adlandırılır. Çene kemiğinin etkilenmesiyle periodontitis denilen diş eti hastalığına dönüşür.
Başlangıç aşamasındaki gingivitisin tedavisi diş taşı temizliği ile yapılabilir. Diş eti iltihabının durumuna göre tek seans ya da birkaç seans gerekebilir.
Diş eti iltihabının kemiğe yayıldığı periodontitis tablosunda diş taşı temizliği yeterli gelmez. Kemiğe yönelik bir tedavi eklenmelidir. Diş eti küretajı adı verilen kök yüzeyindeki iltihabı elimine eden derin temizlik yapılmalıdır.
Diş eti kanaması yanlış diş fırçalama, diş bakımını yeterli yapmama gibi durumlar sonucu diş eti iltihaplanmasından dolayı olur.
Özellikle diş teli tedavisi ile yapılan ortodontik tedavilerde dişler üzerinde birçok materyalin olması (braket, ligatür gibi) bakteri birikimi için uygun ortam yaratmaktadır. Bu nedenle tel tedavisi gören hastalar çok daha özenli ve detaylı temizlik yapmalıdır. Diş bakımına yeterli özen gösterilmediğinde diş etlerinde şişme ve kanama görülebilir.
Dişi saran diş etinin gerileyerek dişin mine yüzeyini örtmemesi ve diş kökünün açığa çıkmasıdır. Hatalı diş fırçalama, ağız hijyeninin yeterli olmaması, sistemik bir hastalık gibi birçok sebepten ötürü olabilir.
Doğru diş bakımı ve ideal ortodonti kuvvetinin uygulanması ile diş eti çekilmesi oluşmaz.
Diş hekimi tarafından farklı bir teknik belirtilmedikçe dişler dairesel hareketler ile fırçalanmalıdır. Dişin tüm yüzeyleri fırçalanmalı ve diş eti sınırları diş fırçalamasına dahil edilmelidir.
Birtakım özel durumlar hariç kullanılması gereken diş fırçası orta sertlikte ve fırça kıllarının her alana ulaşabilecek uzunlukta olması gerekmektedir. Bunun için çoğunlukla eşit uzunlukta fırça kılları olan diş fırçaları tercih edilir.
Piyasada birçok marka bulunmaktadır. Her markanın farklı özelliklerde birçok çeşidi vardır. Burda öncelikle dikkat edilmesi gereken diş macunu markasının bilinir ve birtakım testlerinin yapılmış olmasıdır. Ardından diş macununun çeşidi seçilirken çürük önleyici, ağız içerisindeki asidi dengeleyici, diş eti koruyucu gibi özellikler içermesine dikkat edilmelidir. Dönem dönem beyazlatıcı diş macunları kullanılabilir. Ancak diş minesine zarar vermeyecek şekilde seçim yapılmalıdır.